Lapulevél

Az eltűnt hó nyomában

Játékok az enyhébb téli napora

2020. január 21. - Lapulevélblog


a1be5141956efa2dbdd5ca5c1de5191d.png

Amíg Ausztráliában zúdul a jégeső és a sivatagokban is fehérlett a hótakaró, addig itthon egyelőre nem várható számottevő havazás a 30 napos előrejelzés és a jelenlegi viszonyok alapján. Hiába indult reménnyel telve a december. Meglátjuk, mit mond a mackó. Igaz még márciusban eshet, ami más okokból, tudjuk, hogy nem szerencsés. Síelni pedig nem mindenkinek van lehetősége eljutni.

Gyermekkoromban a téli napokban hólabdát gurítottunk, hóembert építettünk, hóangyalt formáztunk, szánkóztunk, hócsatáztunk, vagy csúszkáltunk a jégen hazafelé. Ezek a játékok a gyermekek testi-lelki fejlődését egyaránt segítik. A hó a maga állagával és hőmérsékletével a taktilis érzékelést, vagyis a tapintást ingerli, a csúszkálás az egyensúlyozást segíti, a hóangyalozással és hócsatával a nagymozgást gyakorolják a lurkók. A téli játékok összességében a szenzomotoros integrációt fejlesztik. A képességet, amikor az érzékszerveken keresztül az agyunkba érkező ingerekre mozgásos válaszokat adunk. És még sorolhatnám.

Averin Alexander

Mind-mind hiányoznak idén kicsik-nagyok repertoárjából ezek a tevékenységek. A természet pedig úgy alkotta meg szervezetünket, idegrendszerünket, hogy a téli érzékletek, mozgásformák a megfelelő fejlődéshez nélkülözhetetlenek. A tökéletes struktúra felborulni látszik, így a hiányzó ingereket nekünk szülőknek és pedagógusoknak feltétlenül pótolni kell.

Téli tájak csodás képei 157 - caesarom.com

Az alábbi játékötletek nagy részét főként a négy fal között lehet megvalósítani, azonban a szabadban se felejtsünk el elég időt tölteni, hiszen a hideg, friss levegő az immunrendszert erősíti!

Játék a fitness labdával: Nem alapkellék a háztartásban, sem az óvodákban, kisiskolákban, de nem is drága eszköz. Várandósság alatt vásároltam, és gyakran tornáztunk, hintáztunk a gyerekekkel együtt is labdán. A labdán hintázás, rugózás fejleszti az egyensúlyérzéket, ami a mozgásfejlődéshez is elengedhetetlen. Ami a téli imitációt illeti: Görgessétek a lakásban, tornateremben, mint a hóember testét! Építsetek akadálypályát fotellal, ággyal, vagy zsámolyokkal és gurítsátok úgy! Vagy egyszerűen egymásnak, oda-vissza. Élvezni fogják!

screenshot_20200120-235654_2.png

Fessetek jégkockával! Készítsetek festékes vizet különböző színekkel! Öntsétek jégkocka tartóba és fagyasszátok meg! Kezdődhet a móka. Helyezhettek pálcikát is a fagyás előtt álló vízbe, de kesztyűben is megfoghatják a jeget a gyerekek. 

a2de7c989642798e615a78790adbbda1.jpg

Építsetek várat jégkockából! Taktilis érzékelés mellett fejleszti a szem-kéz koordinációt ami az írás-, olvasástanulásnak is az alapja többek között.

Hideg gyurma Sógyurmát vagy szódabikarbónás gyurmát (recept: https://anapfenyillata.cafeblog.hu/2015/11/21/hofeher-csodagyurma-hazilag-karacsonyra-is-kotelezo/) helyezz a hűtőbe rövid időre! Készítsetek hógolyót, hóembert! Majd díszítsétek fel kupakkal, rongyokkal, magocskákkal! A hideg  gyurmázás, ahogy a hógolyózás is a finommotorikus mozgásokat és a taktilis érzékelést is fejleszti.

Turkálj egy rizzsel teli tálban!: Tipikus szenzomotoros  játék, a friss hó élményét pótolja a rizzsel teli tál. A nyers, fehér, lehetőleg megtisztított szemeket dúsíthatjuk, vattával, liszttel, porcukorral. Elrejthetünk benne téli figurákat, állatkákat (pl. pingvin, jegesmedve), tobozokat, narancshéjat, különböző pici díszeket. Jöhet a keresgélés. Nagyobbak már szókártyák után is kutathatnak, de matek példákat is megoldhatunk így. Kanalazhattok is a rizzsel egyik edényből a másikba, gyakorolva a nagyságkonstanciát (ugyanannyi rizs az egyik edényt megtelíti, a másikaknak csak a feléig ér).  Vagy lépkedjetek rizzsel teli edényben mezítláb, zokniban (figurák nélkül!!!) !  Most ősszel meglepően sok gyerekportál mutatott be ehhez hasonló szenzoros dobozokat. Holott a szép idő megadta a kirándulás lehetőségét. Idén télen lenne nagy szükség az egyébként nagyon mókás mesterséges játékokra.

Habfürdő otthon a meleg vízzel teli fürdőkádban: A télhez annyi köze van csupán, amennyire fehér a hab és képlékeny, de pótolja a kieső szenzoros élményeket.

Babzsákcsata zsámolyokkal a tornateremben! A játékot két csapat játssza.  Minden gyereknek van egy babzsákja. A terem két végén felfordított zsámolyok. Cél: a másik csapat zsámolyában juttatni az összes babzsákot, akik a focihoz hasonlóan ezt kivédik.

 Néhány ötletmorzsa csupán, de a gyerekek fejlődésére, figyelmére, viselkedésére jó hatást gyakorol, ha pótoljuk az idén télen kieső ingereket, élményeket.

 

 Képek forrása: www.idokep.hu, Pinterest. A szenzoros keresős játék illusztrációjának forrása: http://www.theiowafarmerswife.com/2012/02/winter-sensory-bin.html?m=1

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lapulevel-kreativ.blog.hu/api/trackback/id/tr9715417926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása