Lapulevél

Bújj, bújj medve!

2020. január 27. - Lapulevélblog

 

a145e07f3eead4bcbbd85b9aba0a484d.jpgA néphagyomány szerint a medve hamarosan előbújik a barlangjából. Február másodika az a nap, amikor a téli álmából felébredő állat először kukucskál ki, és mi megjósolhatjuk a következő hetek időjárását. Ha ugyanis derűs az idő, a mackó találkozik az árnyékával, megijed és visszamegy aludni, tehát hosszú lesz még a tél. Ha azonban nem látja meg az árnyékát a borús időben, hamarosan enyhül az idő és közeledik a tavasz.

macko.jpg

E jeles nap alkalmából egyszerű papírmackót hoztam. Kicsik és nagyok is élvezni fogják.

Eszközök:

- ragasztó

-hulladékpapírok: kék színes papír,  barna karton.

-hullámkarton

- 3 db spatula

-buborékfólia

-fekete tűfilc

 

Lépésről lépésre:

-Kisebbeknek előre összeállíthatjuk az alábbi képen látható elemeket.

20200126_153055.jpg

1. A kék papírból szabjunk ki kb. 15 x 15 cm négyzetet! Nagyobbat is választhatunk, nem kell sok energiát fordítani a méricskélésre.

2. A hullámkarton hátlapján rajzoljunk körbe egy kisebb befőttes üveget (nekem bébiételes üveg) és pl. egy stiftes ragasztó kupakját! Ha gyerekek szabják ki, készüljünk körsablonnal, de 3-4. osztályban gyakorolhatjuk a körzőhasználatot is! A macifej átmérője nekem: 6 cm. A maciorr átmérője: 3.3 cm.  (Szigorúan irányadó jelleggel!)

3. A buborékfóliából szabjunk ki 3 tetszőleges nagyságú csíkot! A nagyobbak itt gyakorolhatják azt is, mi az a szemmérték.

4. A 3 db spatulát ragasszuk össze a fenti képen látható módon! Kenhetjük vastagabban a ragasztót. Ragasztás után ne felejtsük a sajtolást: erősen odanyomni és pár másodpercig odaszorítani ujjainkkal. 

5. Ha megszáradt a spatula, helyezzük rá a barna kartonra, rajzoljuk körbe belülről, majd kb. fél centimétert ráhagyva vágjuk ki a háromszöget! (E ráhagyással bebiztosítjuk, hogy kicsi elmozdulásnál, se kandikáljon ki a barlang belsejéből a kék háttér.)

kollazs.jpg

5. Ragasszuk rá a háttérre a barna háromszöget, majd legtetejére a vastagon beragasztózott spatulákat! Ne felejtsük el odaszorítani, amíg meg nem szárad!

20200126_153118.jpg

6. Jöhet a mackófej! Díszítsük ki, ragasszuk fel! A hullámkarton recéit érdemes benyomkodni, lelapítani, így jobban fog majd a ragasztó!

20200126_153132.jpg

 

7. Végül rögzítsük a fóliát, borongós, jeges hangulatot teremtve, de ragyogó napsütést is varázsolhattok, ha szeretnétek még egy kis telet! A  hátteret díszíthetjük ujjal pingált hópelyhekkel is akár.

Hú de bonyolultan hangzik, pedig nem is az!

macko.jpg

A kézműveskedés mellett tarthatunk tematikus napot is osztályban, csoportban, vagy otthon. Készítsünk barlangot plüssmaciknak, csalogassuk elő őket, énekkel, mézzel!

Vidám mackónapot és brummogást!

 

Az első kép Jason Ruddy illusztrátor munkája.

A bejegyzés trackback címe:

https://lapulevel-kreativ.blog.hu/api/trackback/id/tr7315428720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása