Lapulevél

Foltokból csodák - a belelátás képessége

2019. szeptember 17. - Lapulevélblog

Kisfiamnál már 2 éves korában megjelent az ábrázolás igénye: "Rajzolj repülőt!" "Rajzolj 'A' betűt!" "Rajzolj napocskát!" Olykor rámutatott egy foltra: "Elment a repülő." Azonban a mai napig a színkeverés, a nyomhagyás és a maszatolás a legnagyobb sláger. Fel sem merült bennem, hogy kidobjam ezeket a gyűrött színes lapokat,   hiszen hangulatuk van, érzem bennük a gyermeki szabadság minden rezdülését. Egy este éppen a szekrényen száradt az egyik remekmű. Lépek a másik szobába, amikor véletlenül hátra néztem és egy piros sárkány mosolygott vissza rám. Habár ezt a képet sajnos nem találtam meg, kézbe vettem a többi alkotást, amelyek új jelentést nyertek ezáltal.

A foltokba belerajzolást a kicsikkel együtt is gyakorolhatjuk, élvezni fogják, hogy létrehoztak valamit, befejezzük a munkájukat, közösen alkotunk. De a nagyobbaknak már izgalmas feladat, hogy új formákat lássanak a festett rajzlapon.

Először gyakorolhatjuk a felhőkön a belelátást. Majd a rajzlapon fröccsenthetünk, csepegtethetünk, szétkenhetjük a festéket ujjal, szivaccsal, ecsettel. A gyerekek párban kicserélhetik a papírt, de saját foltjaikat is tovább gondolhatják. Használhatjuk az alátétes újságlapot, színkikeverős papírt is, ha teljesen szabad foltokat szeretnénk.

A rajzoláshoz várjuk meg, amíg teljesen megszáradnak a foltok. Majd érdemes ceruzával felvázolni az alakok kontúrját, végül fekete tollal, filctollal megerősíteni a formát.

Az itt szemléltetett illusztrációk rögtönzés eredményei és a saját szórakoztatásunkra készültek.

További képekért, ötletekért látogassatok el a Lapulevél Facebook oldalra és az Instagram oldalamra (szgdiana)!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lapulevel-kreativ.blog.hu/api/trackback/id/tr3715113344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása