Lapulevél

2+1 ötlet tápszeres kanálra

2019. szeptember 22. - Lapulevélblog

 Amikor úgy alakult, hogy a nagyobbik gyermekemnél ki kellett egészíteni az anyatejes táplálást, szembesültem vele, mennyire gazdaságtalan, hogy minden egyes doboz tápszerhez külön műanyag adagolót biztosítanak. Ösztönösen elkezdtem gyűjteni ezeket, mert tetszett a formájuk és tudtam, hogy egyszer valamire még jók lesznek. Viszonylag kevés ötletet találni az interneten e műanyag csodára. Így évek alatt összegyűlt egy adott mennyiség, és nemhiába. Végül három ügyességi játékot is kitaláltam rá. Ezeket mutatom most be.

1. Csipeszes fejlesztő

A chipses dobozt bevontam színes papírral. Kisollóval lyukakat döftem bele, tovább nyírtam kicsit, majd a résekbe szúrtam a kék kanalakat. A játék lényege, hogy saláta kiszedő csipesszel különböző apróságokat helyezzünk az adagolókba. Lehet ez őszi termés, papírgalacsin, hurgarocell golyó, bármi, amit otthon fellelünk. Én színes pomponokat és fehér papírmasé golyókat választottam.

A csipeszes gyakorlatok köztudottan fejlesztik kezünk finommozgását, megerősítve az ujjakat, amely alapfeltétele a helyes ceruzafogásnak. A csipesz azért az egyik legjobb eszköz erre, mert kezünk éppen hüvelyk- és mutatóujját használjuk. Ráadásul a két ujj együttmozgását feltételezi és fejleszti azok erőközlésének szabályozását. A finommotorikus képességek edzése már egész kicsi korban ajánlatos.

Ez a játék pozitívan hat a szem-kéz koordinációra is, amely nélkülözhetetlen a későbbi írás-, és olvasástanulás elsajátításához, de a labdaelkapásnak is az alapja. Emellett a koncentrációt, illetve a figyelem összpontosítását is elősegíti a gyakorlat.

Marokkó játék

Szintén a finommotorikát, szem-kéz koordinációt, illetve koncentrációs képességet is segíti de türelemre is nevel az egyszerű kanalas marokkó. Két játékossal az alábbi szabályok szerint játszhatjuk: a kanalakat kiszórjuk a földre vagy az asztalra. Egymás után sorra húznak a játékosok 1-1 darabot, úgy, hogy a többi ne mozduljon meg. Ha véletlenül megmozdul bármelyik, vissza kell tenni, amit megfogtunk. Az a játékos nyer, aki többet gyűjt össze. Ha pontokat szeretnénk gyűjteni, gumival, szalaggal,vagy dekortapasszal is megjelölhetjük az egyes elemeket.

20190922_112900.jpg

Pókok tánca

A fentiekhez hasonló területekre összpontosít, de a mérlegjátékhoz is közel áll. A videómellékletben látható módon helyezzük egymásra a tápszeres adagolókat! Egyszer az egyik játékos, majd a másik és így tovább. A lényeg, hogy ne dőljön el a torony. Ha eldől, vége a játéknak. Mindig az adott kanalat szabad megfogni. Kezdetben visszabillenthetjük a pókot a helyre, később nehezítésképpen ez elhagyható, de az alsó lábakat nem szabad mozgatni. Cél az egyensúly megtartása, annak a törvénynek a gyakorlása, hogy ha adott irányban dől el a pókocska, ellentétes oldalra helyezzük az adott kanál szárát.

A játékok kisebbeknek és nagyobbnak is izgalmas lehet. Ha túl egyszerűnek bizonyul, kedvünkre bonyolíthatjuk, variáljuk a szabályokat.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lapulevel-kreativ.blog.hu/api/trackback/id/tr3415157926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása