Lapulevél

Mesélő kövek. Játék március 15. ünnepén

2020. március 10. - Lapulevélblog

Izgalmas kalandra hívok mindenkit március 15. alkalmából.

Mesélő kövek, avagy "húzz egy kavicsot, kezdd el mesélni a történetet!" Külföldi oldalakon népszerű ez a játék. Különböző meséket, bibliai eseményeket is feldolgozhatunk így. A kavicsokon az adott történet legfontosabb jelképei szerepelnek. Ami nagyon jó, hogy a gyerekek tetszőleges sorrendben is húzhatnak. Kisiskolás korban olvasás órán is bevethetjük a játékot. A cselekményt akár szakaszokra is bonthatjuk, úgy választjuk a képeket, és sorba rendezhetjük a kavicsokat ez alapján. De a különböző helyszíneket, vagy szereplőket is elrejthetjük a zsákban.

20200310_120700_1.jpg

Annyira megtetszett ez a játék (Pinteresten bukkantam rá), hogy nyomban elkészítettem nemzeti ünnepünk történetét. A gyerekekkel otthon vagy iskolában, oviban is játszhatjuk. Direkt egyszerű jelképeket választottam, de korosztálytól függően bonyolíthatjuk a feladatot. 1-1 mondatot is megfogalmazhatnak, de a kihúzott kavics lehet kiinduló pontja  is a történet elmondásának.

Lehetséges megoldások, ha 1-1 mondatot fogalmazunk meg:

Zászló: Március 15. nemzeti ünnep. Ezen a napon azokra a fiatalokra emlékezünk, akik hazánk szabadságáért tüntettek. Hiszen akkoriban, 1848-ban a császár annyira megnehezítette a magyarok életét, hogy még saját nyelvükön sem beszélhettek.

Kokárda: Petőfi és társai kabátjukra tűzték a nemzeti színű kokárdát. ( Megjegyzés: A kokárdát belülről kifelé olvassuk helyesen, ahogyan 1848-ban sokan használták. Habár éppen Szendrey Júlia varrta meg Petőfinek a ma ismert, csinosabb változatot,  az érdekesség kedvéért festettem így.)

Petőfi: Petőfi Sándor megírta lelkesítő költeményét, a Nemzeti Dalt. Ebben buzdította hazáját, hogy merjenek harcolni a szabadságért.

Kávé: A márciusi ifjak a Pilvax Kávéházban gyűltek össze és fogalmazták meg követeléseiket. 

12: A fiatalok 12 pontban írták le, milyen változást szeretnének hazájukban. Majd Petőfi versével együtt kinyomtatták azt Landerer nyomdájában.

Múzeum: Délután nagygyűlést hirdettek a Nemzeti Múzeum elé, ahol már több tízezer ember jelent meg. Petőfi elszavalta versét, a Nemzeti Dalt. Jókai Mór felolvasta 12 pontban leírt követeléseiket.

Esernyő: Az esős idő sem riasztott el senkit. Az emberek lelkesen tüntettek a szebb jövőért. 

 20200310_120719.jpg

Hogyan készültek a kavicsok?

Szükséges eszközök:

  • Akril festék, vagy tempera.
  • Vékony ecset.
  • Kontúrhoz: jól fogó fekete toll, vagy tűfilc vagy lakkfilc.
  • Zsákhoz: lepedő, vagy bármilyen anyag, zsinór.

A zsák elkészítése nagyon egyszerű. Leírását a galériában találod. Elnézést az amatőr képekért. A leírás sem biztos, hogy egyezik a varrónők szakszókincsével. 

 

Remélem érthető, hogyan készíthető el a zsák. Igazából nagyon egyszerű. Pár perc az egész. Nem szükséges nagy varró tudás hozzá, de még szabásminta sem. Amolyan szemmértékes munka. 3-4. osztályosok akár maguk is megvarrhatják kézi öltéssel. Használhatjuk egyéb játék tárolására is, de még öko zacskónak is kiváló. 

Jön a tavasz. Gyűjtsetek sok szép kavicsot és meséljetek izgalmas történeteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://lapulevel-kreativ.blog.hu/api/trackback/id/tr2715513684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása