Készítsünk együtt háztartási kekszet villámgyorsan, fillérekből!
Hány adagra elég?
Adagok: 15
Hozzávalók:
- 10 púpozott evőkanál liszt
- 2 csapott evőkanál cukor
- 60 gramm margarin
- 1 darab tojás
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
Leírás:
A lisztet átszitáljuk. Hozzáadjuk a cukrot és a sütőport. Fakanállal összedolgozzuk a száraz alapanyagokat. Ezután következik a tojás és a szobahőmérsékletű, puha, de nem túl lágy margarin. Addig gyúrjuk kézzel a tésztát, amíg egységes, könnyen kezelhető nem lesz. Sütés előtt helyezzük egy zárható edénybe és hűtőben pihentessük fél órát!
A hűtőből kivéve gyúrjuk át ismét! Nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra és tetszőlegesen szaggassuk ki! Villával szúrjunk lyukakat a tésztába! 180 fokon süssük 10 percig! Akkor jó, ha éppen elkezd barnulni. Ha kivesszük még omlósabb, de szépen lassan kekszessé válik az állaga a süteménynek.
Miért jó házilag megsütni ezt a rágcsálnivalót?
- Csomagolásmentes.
- Pálmaolajmentes!
- Adalékanyag mentes
- Ismered az összetevőit.
- Szaggatásba, gyúrásba a gyerekeket is bevonhatjuk, fejlesztve finommotorikájukat.
- Egyszerű, gyors, olcsó. Kicsik mellett is kivitelezhető.
Néhány további ötlet javaslat:
- A leírást alapreceptként is használhatjuk. Lehet elkészíteni sósan, gyümölccsel, zabliszttel is (stb.), hogy egészségesebb és változatosabb legyen.
- Margarin helyett vajat is használhatunk.
- A cukor mennyisége szabályozható, de el is hagyható.
- Szaggatni lehet különböző formákkal, pogácsaszaggatóval, szabhatunk téglalapokat is, használhatunk rádlit.
- Tárolni zárt edényben szoktam a spejzban.
Jó sütögetést és jó étvágyat!